TID TIL Å VANDRE

Alle turopplevelsene er på eget ansvar, og på egen hånd. Vi mener at en tur på egen hånd er den beste måten å utforske nye steder. Man får da gjøre det på sin egen måte, og man styrer turen selv. Ønsker man hjelp med veibeskrivelse, historie, eller ander ting, er vi så klart der for å hjelpe dere.

 

Mastadveien

– Den gamle postveien på Fjellværøya – fra Sørbotten til Mastad.

Om turen
Dette er en tursti som passer for alle. Den er også idieell om man ønsker å sykle eller trille barnevogn.

Det er satt opp bommer i begge ender av stien, dette for å bevare den som den fine natursti som den er.
I løpet av turen er det en del benker, så om man ønsker å ta med seg en liten piknikk-kurv, og raste underveis, er muligheten der. Det er både store og små opplevelser langs turstien. Man kan se bikuber, sopp, blomster, ulike norske trær og rådyr.

Visste du at…
For lenge siden sto vannet 40 meter over dagens vannstand – Det har derfor blitt funnet hvalbein ikke langt unna Mastadveien. Dette kan du tenke på når du vandrer langs den fine rolige naturstien.

Hvordan kommer man seg hit?
Det er flere muligheter for å komme seg fra Seaside til Mastadveien. Man kan velge å kjøre frem til der hvor stien begynner, eller man kan gå fra Seaside. Uansett om man ønsker å gå eller kjøre tar man til venstre på hovedveien fra Seaside. Etter ca 1 km. kan du på høyre side se et skilt hvor det står Sørbotten – Her begynner stien.

 

BussekaillSTUA, bussekailltunga og dyrafjellet

– La deg forføre av mystikken i hula, og utsikten fra fjellet.

Om turen
Dette er en tur for den eventyrlystne. Det er mang muligheter for hvordan man legger opp turen, men vi anbefaler dere å få med dere de tre høydepunktene bussekaillstua, bussekailltunga og dyrafjell-utsikten. Huleinngangen kan være litt vanskelig å finne. Vi kan så klart tipse deg om hvordan du lett finner den, men noe av morroa kan være å lete etter inngangen oppe i steinkrattene. Når du først finner den og kommer inn i hulen kan du kjenne mystikken og historien om bussekaillene suse gjennom kroppen. Ønsker dere å gjøre noe gøy for barna, eller kanskje noe romantisk for kjæresten? Da anbefaler vi å ta med fakkel-lys og marsmellows for grilling i hula. Det er også mulig å tenne bål og grille mebrakt mat. Dette setter en ekstra stemning og kan være som et fint avbrekk på turen.

For den vågefulle, kan Bussekailltunga være en opplevelse. Når du er ved steinkrattene hvor Bussekaillstua befinner seg, ser du Bussekailltunga stikke ut. Men husk at krattene er bratte, og det er også flere dype sprekker.

I det dere forlater Bussekaillområdet, kan dere velge å returnere, eller ta den korte turen opp til Dyrafjellet. Fjellværøyas nest høyeste fjell. Det er et fint terreng opp til fjellet og varierende natur. På veien opp går man forbi en steinformasjon som ligner en stol – Her kan man ta morsomme bilder med sitt turfølge! Når dere når toppen, har dere en utrolig utsikt utover Fjellværøya, Ulvøya, Herøya, Nordøya, og på en godværsdag kan man se helt til naboøya Frøya.

Visste du at…
Bussekaillene slo seg ned i huler fra Biskayabuktabukta og hele veien opp til Skandinavia, og drev som sjørøvere

Hvordan kommer man seg hit?
Det er mulig å gå fra Nordbotn eller fra Fjeldvær. Avhengig av hvilken side dere velger å gå i fra vil dere ha vidt forskjellige opplevelser av turen.
Det er i dag merket sti. For nærmere beskrivelse av veien, spør oss på Seaside.

 

Lysløypa og Dragvatnet

– Her får du tid til å leve

Om turen
Denne turen anbefales for deg som ønsker å finne roa. Her kan du som regel vandre fritt uten å møte andre turgåere.  Turen er for alle, men vi anbefaler høye sko/støvler, da det i perioder på året kan være noe høyt gress noen steder.

Du kan velge om du kun ønsker å gå lysløypa, eller om du også ønsker å ta turen innom Dragvantnet. Vi vil på det sterkeste anbefale turen inn til Dragvatnet, et utrolig fint og fredlig vann, hvor det er muligheter for tenning av bål og raste. Merk! Enkelte tider på året er det bålforbud – Spør oss, vi vet når dette forekommer.

Ta denne turen når sola begynner å bli lav, da er det virkelig flott ute ved dragvatnet. Du får sola midt i mot når du går utover mot vannet, og i et øyeblikk glemmer du alt annet. Det er bare å trekke pusten og leve.

Visste du at…
Dragvatnet er Fjellværøyas største ferskvann

Hvordan kommer man seg hit?
Kjør fra Seaside og ta til venstre ved hovedveien, følg skilt retning Fjeldvær – Når dere kommer i en skarp sving, ta av til høyre ved en stor fotballbane – Gå så hele veien opp til dere kommer til enden av en asfaltvei, her starter løypa. Så er det bare å følge stien og lyktestolpene. Ca. midtveis i turen finner man avstikkeren til Dragvatnet. Denne er på høyre side. Da veien ikke er merket, må man være oppmerksom, så man ikke går forbi.